Solarij

SOLARIJ

Solarijem na kontroliran način postižemo brončanu boju kože. Lampe u solariju proizvode toplotne svjetlosne i ultravioletne zrake. Za tamnjenje odgovorne su UV zrake. Solariji se međusobno razlikuju po kvaliteti i jačini. Novi tipovi solarija isijavaju UV-A i UV-B zrake u potrebnim omjerima kako bi se postigla željena boja na što prirodniji i sigurniji način. Izlaganje suncu je naravno, najprirodniji način tamnjenja ali je teško kontrolirati količinu zračenja koju će koža primiti. Količina ultravioletnog zračenja i omjer UV-a i UV-B zraka mijenja se tokom dana i iz dana u dan, dok je isijavanje UV zraka u solariju konstantno.

Sunčanje u solariju efikasan je i preporučljiv način da se postigne taman ten. Tako nam tamna boja kože pruža zaštitu pred jakim ljetnim suncem, ali je vrlo važno da tu preplanulost postignemo kroz kontrolirano vrijeme i ograničenu količinu štetnog UV zračenja kojem je koža izložena, a to postižemo jedino u solariju. Osim postizanje boje, UV zračenje ima i mnoge druge uloge. UV zračenje aktivira stvaranje D vitamina u koži. D vitamin ima blagotvorni učinak na velik broj funkcija u organizmu. On garantira tjelesnu formu i vitalnost, osnažuje organizam za izdržavanje fizičkog stresa, povećava otpornost na kašalj, prehladu ili gripu tj. poboljšava imunološki sistem.

UV zračenje koristi se i kao terapija kod nekih kožnih bolesti, npr. Psorijaze, neurodermitisa te depigmentacije uzrokovane gljivicama.

Bitno je naglasiti da u solariju imamo i lampe namjenjene za obnavljanje kože!

U Studiju „Iva“ koristimo Megasune solarij – 4500 Turbo Power

Važno je napomenuti da solarij ne koristimo u vrijeme konzumiranja antibiotika, te kod gljivica.